Toegang tot de hoofdinhoud

België: het wettelijk kader van betalende accommodatie tussen particulieren

De oplossing voor accommodatie tussen particulieren via samenwerkingsplatforms is een echt sociaal fenomeen dat de vakantieverhuur overstijgt en een concurrent is voor het hotelwezen. De accommodatie tussen particulieren is wettelijk maar in het geval van onderverhuring moet de hoofdhuurder de toestemming vragen aan de verhuurder.

Onderverhuring van een appartement en de deeleconomie: een fenomeen in volle opgang

De terbeschikkingstelling van accommodatieoplossingen tussen particulieren is de kern van de deeleconomie met de flitsende groei van de tijdelijke huisvestingsites zoals HouseTrip, Airbnb, of Wimdu. Het verhuren van zijn eigen woning voor een korte periode is dan ook: 
  • een economische vanzelfsprekendheid geworden: slapende activa laten renderen of het huurbudget voor een thuis verminderen;
  • gemakkelijker geworden: een vastgoedadvertentie online zetten op een site die gewijd is aan de accommodatie tussen particulieren neemt 10 minuten in beslag;
  • veiliger: heel wat zoekertjessites tussen particulieren stellen een verzekering voor de verhuurder voor die de schade dekt, zoals inbraak of diefstal.

België: is het wettelijk om zijn appartement te verhuren op sites zoals Airbnb?

Heel wat landen voorzien een specifieke wetgeving die de accommodatie tussen particulieren omkadert om zo de oneerlijke concurrentie voor het hotelwezen te beperken. Deze manier van huisvesting mikt zowel op zakenreizen als op weekends met vrienden als op de vakantieweek met het gezin. België heeft dergelijke wet nog niet gestemd. 
In afwachting spreekt het voor zich dat de eigenaar perfect het recht heeft om zijn woning, geheel of gedeeltelijk, te verhuren voor één nacht of voor meerdere dagen op voorwaarden dat hij de regionale regels terzake naleeft.

Als de huisvesting tussen particulieren begint te lijken op onderverhuring, dan is de toestemming van de verhuurder vereist 

De situatie van de huurder is minder duidelijk: de huurder kan zijn woning enkel onderverhuren met de voorafgaandelijke toestemming van de verhuurder. Deze toelating kan onmiddellijk worden opgenomen in zijn huurcontract. In het andere geval zal hij de eigenaar moeten aanschrijven om zijn toestemming tot onderverhuring te vragen. Deze toelating is van essentieel belang: zelfs als het om tijdelijke onderverhuring gaat, dan nog loopt de hoofdhuurder het risico voor de vrederechter terecht te komen. Deze kan de ontbinding van het huurcontract uitspreken en zelfs de betaling van een schadevergoeding opleggen.
Zie ook : 

vindt u deze pagina nuttig?

Gepubliceerd op 27/04/2015 (laatste bijwerking: vr 04 aug 2023 11:35:23 CEST)

Op zoek naar een huurcontract? Ik start nu!

LeBonBail stelt een assistent ter beschikking bij de opstelling van het huurcontract waarbij alle door de wet ter beschikking gestelde opties worden voorgesteld en toegelicht.

© 2024 LeBonBail
design by twinn