Toegang tot de hoofdinhoud

De registratie van het huurcontract van onderverhuring is verplicht

In België is de registratie een verplichte formaliteit voor alle huurcontracten. Als het gaat om onderverhuring moet er, eens te meer, een onderscheid worden gemaakt tussen de onderverhuring voor de hoofdverblijfplaats en de seizoensgebonden onderverhuring.

De formaliteit van de registratie is een bepaling die alle huurcontracten gemeen hebben.

Het is een wettelijke verplichting opgelegd door het Wetboek der Registratierechten en geen bepaling van de wet op de huurcontracten voor de hoofdverblijfplaats. Deze geldt bijgevolg voor alle huurcontracten met inbegrip van de onderverhuring.

Onderverhuring van de hoofdverblijfplaats: de verplichting ligt bij de hoofdhuurder.

Voor zover de onderhuurder zijn hoofdverblijfplaats neemt in het goed, wordt de woning, volgens het Wetboek op de Registratierechten, beschouwd als «bestemd tot gezinswoning of woning voor een alleenstaande».
Dit heeft tot gevolg dat:
  • de termijn voor de registratie van het onderverhuurcontract twee maanden bedraagt;
  • de verantwoordelijkheid voor de registratie bij de hoofdhuurder ligt;
  • de registratie gratis is;
  • de plaatsbeschrijving tussen de huurder en de onderhuurder ook moet worden geregistreerd.

De verplichting tot registratie in het kader van de onderverhuring van het tweede verblijf 

De seizoensgebonden onderverhuring valt niet binnen de omschrijving van het gebouw dat wordt bestemd tot gezinswoning of woning voor een alleenstaande. De bepalingen van het Wetboek op de Registratierechten zijn hier dan ook verschillend.
  • De termijn om het onderverhuurcontract te laten registreren bedraagt 4 maanden.
  • De verantwoordelijkheid voor de registratie ligt zowel bij de huurder als bij de onderhuurder.
  • Het bedrag van de registratierechten bedraagt 0,2% van het gecumuleerde bedrag van de huur en de huurlasten gedurende de ganse looptijd van het huurcontract.
De seizoensgebonden onderverhuring kent een grote opgang dankzij de accommodatie bij particulieren via samenwerkingsplatforms zoals Airbnb. Bijvoorbeeld: een koppel huurders dat aan de kust woont, wil elders voor 3 weken met vakantie. Als de eigenaar onderverhuring toestaat, zou hij een onderhuurder kunnen zoeken die op zoek is naar een vakantieverblijf aan zee in dezelfde periode.
Zie ook : 

vindt u deze pagina nuttig?

Gepubliceerd op 24/04/2015 (laatste bijwerking: vr 04 aug 2023 12:04:17 CEST)

Op zoek naar een huurcontract? Ik start nu!

LeBonBail stelt een assistent ter beschikking bij de opstelling van het huurcontract waarbij alle door de wet ter beschikking gestelde opties worden voorgesteld en toegelicht.

© 2024 LeBonBail
design by twinn