Toegang tot de hoofdinhoud

Het huurcontract voor kantoorruimte

Er bestaat geen juridische definitie voor het huurcontract voor kantoorruimte. Men kan dit dan ook beschouwen als een huurcontract naar gemeen recht voor een gebouw waarvoor de verhuurder en de huurder overeen zijn gekomen om het te gebruiken als kantoorruimte. 
Het huurcontract voor kantoorruimte verschilt van een handelshuurcontract dat wordt gereglementeerd door een specifieke wet. 

Het huurcontract voor kantoorruimte heeft geen bijzonder juridisch statuut.

Het huurcontract voor kantoorruimte hoort tot geen enkele van de 3 specifieke categorieën waarop een specifieke wetgeving van toepassing is zoals voor de huurcontracten voor de hoofdverblijfplaats, de handelshuurcontracten en de landpachtovereenkomst.
  • Het huurcontract voor kantoorruimte mag meer bepaald niet worden verward met het handelshuurcontract dat betrekking heeft op de « kleinhandelszaken » of « ambachtelijke activiteiten met rechtstreeks contact met het publiek ».
  • Het huurcontract voor kantoorruimte is ook geen huurcontract voor de hoofdverblijfplaats. Het is overigens ook geen woninghuurcontract (of huurcontract) waarvoor er bepaalde specifieke bepalingen bestaan zoals inzake vastgoedadvertentie en registratie.

Het huurcontract voor kantoorruimte wordt geregeld door de gemene bepalingen van het Burgerlijk Wetboek. 

Het huurcontract wordt geregeld door de artikelen 1708 tot 1762 bis van het Burgerlijk Wetboek. Aangezien de bepalingen van het Burgerlijk Wetboek echter, behoudens uitzondering, aanvullend zijn bestaat er een grote contractuele vrijheid.

vindt u deze pagina nuttig?

Op zoek naar een huurcontract? Ik start nu!

LeBonBail stelt een assistent ter beschikking bij de opstelling van het huurcontract waarbij alle door de wet ter beschikking gestelde opties worden voorgesteld en toegelicht.

© 2024 LeBonBail
design by twinn